HİCRET
Allah'ın selamı hidayete tabi olanlara olsun

Hoş geldiniz lütfen üye olunuz.

Allah (c.c) size bu dünyada ve ahirette af ve afiyet versin amin.

Join the forum, it's quick and easy

HİCRET
Allah'ın selamı hidayete tabi olanlara olsun

Hoş geldiniz lütfen üye olunuz.

Allah (c.c) size bu dünyada ve ahirette af ve afiyet versin amin.
HİCRET
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Peygamberimizin Şefaat Çeşitleri

Aşağa gitmek

Peygamberimizin Şefaat Çeşitleri Empty Peygamberimizin Şefaat Çeşitleri

Mesaj  abdullah Paz Ağus. 01, 2010 2:04 pm

1- Şefaat-i Uzma (Büyük Şefaat): Bu aynı zamanda ilk şefaattir. Bu şefaat kulların mahşer sahasında toplanması (haşir) bahsinde de anlatıldığı gibi insanlar bekleme alanında (mevkıfta) kendileri hakkında hüküm verilmesi için bekledikleri zaman vuku bulacaktır.

Adem, Nûh, İbrahim, Musa ve İsa (Aleyhimu’s-Selam) insanlardan gelen bu şefaat talebini bir sonraki nebiye havale edecekler, sonunda insanlar Rasûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) e ulaşıp taleplerini ileteceklerdir. O da gider, Rabbinden şefaat etmek için izin talep eder. Akabinde şefaati kabul edilir ve hesap başlar.(Buhârî 4514-4517, 3122-3123, Müslim 194/327, Tirmizî 2551, Ahmed 1/281 No:2546, 2692)

Bu şefaat aynı zamanda ayet ve hadislerde Rasûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) e verileceği bildirilen Makam-ı Mahmud (Övülmüş Makam) dır.(İsra 79, Buhârî 4521-4522, Tirmizî 3344 vd.)

2- Hesapsız Cennete Gireceklere Yapılan Şefaat: Rasûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) e Allahu Teâlâ tarafından şefaat izni verildiğinde:

-Ya Rabbim! Ümmetim, ya Rabbim! Ümmetim! der, bunun üzerine ona:

-Ey Muhammed! Ümmetinden kendilerine hesap sorulmayacak olanları cennet kapılarının sağ kapısından girdir. Onlar diğer kapılardan (girme hususunda) da insanlarla ortaktırlar, buyrulur.(Buhârî 4514-4516, Müslim 194/327, Tirmizî 2551)

Hesapsız cennete girecek olanlar kendilerine rukye yapılmasını istemeyen, bedenlerini dağlamayan, uğursuzluğa inanmayan ve yalnızca Rablerine dayananlar olup sayıları bir rivayete göre 70.000 (yetmiş bin) kişi
(Buhârî 6452, Müslim 220/374),
diğer bir rivayete göre de 4.900.000 (dört milyon dokuz yüz bin) kişi ve Rabbimizin tutamlarından üç tutam (avuç miktarı) dır.
(Tirmizî 2554, İbni Mâce 4286, Ahmed 5/250 No:22508, 22659)

3- Cennetliklere Cennete Girmeleri İçin Yapılacak Şefaat: Mü’minler, hesaptan sonra kendilerine cennet yaklaştırıldığında cennetin kapılarının açılması için sırasıyla Adem, İbrahim, Musa ve İsa (Aleyhimu’s-Selam) a başvururlar. Her birisi onları bir sonraki nebiye gönderir. Nihayet Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) e gelirler, o da ayağa kalkar ve ona izin verilir.
(Müslim 195/329)

Rasûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) cennetin kapısını vuranların, cennette şefaat edeceklerin ve şefaati kabul edileceklerin ilkidir. O, mü’minlerle beraber cennet kapısına gelir, kapıyı çalar ve açılmasını ister. Cennet bekçisi:

-Sen kimsin? diye sorar. O da:

-Muhammed’im, der. Bunun üzerine bekçi:

-Yalnızca sana açmaya emrolundum, senden önce hiç kimseye açmadım, der.
(Müslim 196-197, Tirmizî, İbni Mâce 4308, Ahmed 3/140 No:12446, Terğib ve Terhib 7/191-192)

4- Bazı Cehennemliklerin Azabının Hafifletilmesi İçin Yapacağı Şefaat: Sahâbe tarafından, Ebu Talib’in hayattayken Nebi’yi müşriklerden korumasına karşılık ona ne gibi bir faydası olduğu sorulduğunda Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Ebu Talib’in topuklarına kadar ateşte olduğunu, ona şefaati olmasaydı ateşin en derin çukurunda olacağını bildirmiştir.
(Buhârî 3629, 6464, Müslim 209/357-358)

İbnu’l-Kayyîm (Rahmetullahi Aleyh) bu şefaat türünün cehennemliklerin tamamına değil de yalnızca Ebu Talib’e mahsus olduğunu söylemiştir.

Rasûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) e mahsus olan şefaat çeşitleri bunlardır. Bu şefaat çeşitlerinde onun dışındakilerin yetkisi yoktur. Onun beşinci bir şefaat yetkisi daha vardır ki onda diğer şefaatçilerle beraber ortaktır. O da şudur:

5- Cehenneme Girmiş Günahkar Kimselere Yapacağı Şefaat: Günahkar tevhid ehlinden cehenneme girenler Allah’ın dilediği bir müddet orada azap gördükten sonra Rasûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) onlar hakkında şefaat eder, Allahu Teâlâ ona izin verir ve bir sınır koyar. Bunun üzerine o, bir kısım insanı ateşten çıkarır ve cennete girdirir. Sonra tekrar şefaat eder, kendisine izin verilir ve sınır konulur. Bu olay dört sefer devam eder. Bu şekilde kalbinde hardal tanesinden çok daha az iman bulunan kişiler şefaatle ateşten kurtulur. Sonuncuda Rabbine, ateşte Kur’an’ın hapsettiği ebedi cehennemlikler dışında kimsenin kalmadığını söyler.
(Buhârî 6465, 7314-7315, 7371, Müslim 193/322-326)

Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) in şefaatiyle ateşten çıkıp cennete girecek olan bu insanlara ‘Cehennemlikler’ denilir.
(Buhârî 6466, Tirmizî 2727, İbni Mâce 4315)

Rasûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) in yapacağı bildirilen şefaat çeşitleri bunlardan ibarettir.

Bazı alimler onun iyilik ve kötülükleri eşit olanların cennete girdirilmesi, cennetliklerin oradaki derecelerinin artırılması, cehenneme girdirilmesi emrolun-muş bazılarının oraya girdirilmemesi hususlarında da şefaat edeceğini söylemektedirler.

alıntıdır
abdullah
abdullah
ilim ehli

Mesaj Sayısı : 62

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz